Producatorii agricoli sunt obligati sa detina un atestat de producator.

Din mai 2015 vechile certificate de producator sunt inlocuite de " atestat de producator"Cei care nu vor avea actul ar putea primi amenda de maximum 22.500 lei  

Producatorii agricoli persoane fizice trebuie sa aiba incepand de la data de 1 mai 2015  un atestat de producator, pe care il vor utiliza in locul certificatului de producator folosit in trecut. Cei care nu vor respecta aceasta regula risca amenzi de pana la 22.500 lei.

Comercializarea produselor agricole in piete functioneaza pe baza unor noi reguli, dupa cum prevede Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 794 din 31 octombrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 3 noiembrie 2014.

Concret, din 1 mai, certificatul de producator este inlocuit cu  atestatul de producator care este valabil 1 an de zile


Dupa cum reiese din actul normativ, carnetul de comercializare a produselor functioneaza practic precum un chitantier. Concret, atunci cand vand produse, in orice cantitatea si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, agricultorii utilizeaza filele din acest carnet, dupa cum urmeaza:
  • primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;
  • al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;
  • al treilea exemplar se pastreaza la carnet.
Totusi, exceptie de la aceste prevederi o reprezinta situatia in care vanzarea se desfasoara in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante. In aceste situatii, producatorii agricoli sunt obligati sa inscrie, la sfarsitul fiecarei zile, intr-o fila corespunzatoare, produsele agricole si cantitatile totale vandute in ziua respectiva.

Totodata, carnetele utilizate care contin al treilea exemplar al filelor se restituie primariilor emitente, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestora.

Modelul carnetului de comercializare a fost aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 208/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 70 din 27 ianuarie 2015.

Producatorii cu atestat pot vinde in spatii special amenajate in piete

Conform Legii nr. 145/2014, producatorii agricoli persoane fizice care detin un atestat de producator si un carnet de comercializare pot sa-si vanda produsele in spatii distincte, care sunt amenajate in acest sens in piete.

Procentul de alocare a spatiilor de vanzare distincte este de minimum 40% din totalul spatiilor de vanzare existente.

De asemenea, acelasi act normativ stabileste ca producatorii agricoli sunt obligati sa afiseze la locul de vanzare eticheta de produs, care contine informatii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului si pretul de vanzare.

Amenzi de 22.500 lei pentru producatorii care nu au atestat si chitanta

Reglementarile in vigoare prevad si o serie de sanctiuni pentru producatorii care nu tin cont de regulile privind atestatul de producator si carnetul de comercializare.

Astfel, cei care utilizeaza carnetul de comercializare fara sa respecte regimul de utilizare al filelor pot fi sanctionati cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

De asemenea, producatorii agricoli care transporta produse agricole de la locul de detinere la locul de comercializare, dar nu respecta obligatia de a detine o fila completata corespunzator cantitatilor si structurii sortimentelor transportate, pot primi o amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei.

In plus, daca nu afiseaza eticheta de produs, comerciantii sunt pasibili de o amenda care va fi cuprinsa intre 100 lei si 300 lei.

Amenzile cresc considerabil in cazul in care producatorii comercializeaza produse, insa nu au un atestat de producator valabil si un carnet de comercializare a produselor. In aceasta situatie amenzile sunt intre 15.000 lei si 22.500 lei.

Mai mult decat atat, daca producatorii vand, in baza carnetului de comercializare, alte produse decat cele din productia proprie, atunci fapta constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.

Reglementarea comertului in piete, la a treia incercare

Legea nr. 145/2014 care reglementeaza modul de comercializare a produselor agricole in piete vine in contextul in care Ministerul Agriculturii a mai propus in 2013 doua initiative legislative in acest sens.

Mai exact, Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica in august 2013 un proiect de ordonanta de urgenta prin care intentiona sa reglementeze activitatea producatorilor agricoli persoane fizice, in special comercializarea produselor in piete.

Conform acestui document, agricultorii ar fi urmat sa-si vanda produsele in piete pe baza unui carnet. In plus, ei ar fi avut nevoie si de un atestat de producator.

Aceasta nu a fost singura initiativa de acest fel a ministerului, propusa in urma cu doi ani. Concret, in februarie 2013, Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care producatorii agricoli ar fi putut sa comercializeze produsele doar in baza unui card de acces in piete, insotit de un certificat de producator si de fila dintr-un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Citește mai mult despre producatori agricoli, atestat de producator, carnet de comercializare, chitanta de mana, chitanta, produse agricole  

Comentarii