Goji - caracteristici si beneficii

Cătina de garduri (Lycium barbarum, Lycium chinense) este numele comun a două specii foarte apropiate din genul Lycium. Mai este cunoscută și sub numele de goji. Această plantă perenă lemnoasă face parte din familia Solanaceae.

Înățimea acestui arbust poate atinge 2–4 m. Ramurile sale, deseori spinoase, atârnă arcuite și poartă frunze lungi, lanceolate sau ovale, de culoare verde-gri. Ele au o lungime de 3–6 cm și sunt fie singulare, dispuse alternativ opus, fie grupate în fascicule de până la trei.




Goji se remarcă prin conţinutul crescut de antioxidanţi, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescenţă maculară, principala cauză a orbirii în rândul persoanelor de peste 55 de ani. Aceşti antioxidanţi protejează organismul de stresul oxidativ, reduce oboseala şi întăreşte capacitatea de protecţie a organismului în faţa agenţilor nocivi, scăzând astfel riscul de cancer.
Fructele de goji pot fi consumate ca atare, gătite sau uscate .

Beneficii:

1. Reduce stresul
2. Ameliorează insomnia şi îmbunătățeşte calitatea somnului
3. îmbunătățeşte circulația sângelui
4. Îmbunătățeşte sănătatea ochilor şi a vederii
5. Promovează creşterea celulelor sănătoase în prevenirea şi tratarea cancerului
6. Inhiba creşterea tumorilor
7. Reduce efectele toxice ale chimioterapiei şi radioterapiei
8. Echilibrează glicemia – este folosit în China de mulți ani în tratarea echilibrării cantității de zahar din sange. Polizaharidele îmbunătățesc metabolismul hidratilor de carbon si al insulinei. Goji contine si betaina, substanta care poate preveni steatoza hepatica si problemele vasculare, întalnite frecvent la diabetici
7. Scade colesterolul

Cătina de garduri înflorește din iunie până în august. Inflorescența este compusă dintr-una sau mai multe flori, liliachii sau violete, grupate pe un pedicel de 1–2 cm. Florile, a căror corolă de aproximativ de 8–10 mm prezintă cinci petale, au formă de pâlnie și sunt hermafrodite.

Fructul cărnos, roșu sau portocaliu este o bacă, lunguiață sau ovoidă, de 1–2 cm. Perioada de maturație este din august până în noiembrie, în funcție de climat. Fructele conțin 4-20 semințe sferice, maronii, care sunt răspândite de păsări.

În prezent planta este cultivată în multe regiuni ale lumii, însă numai în China este cultivată comercial.

Medicina tradițională chinezească utilizează fructul de peste 2000 de ani. Proprietățile sale terapeutice erau cunoscute probabil și mai devreme, după cum indică asocierea plantei în folclorul chinezesc cu primul împărat al Chinei, Shen Nung, părinte al agriculturii și cunoscător al plantelor medicinale, care a trăit în jur de 2800 î.e.n.

De la începutul secolului 21 fructul cătinei de gard, sub numele comercial de goji, a cunoscut o apreciere și cerere crescândă atât în S.U.A. cât și în multe alte state dezvoltate. În curând[Când?] a apărut și o gamă foarte largă de produse de consum pe bază de goji, care să alimenteze această cerere.


Comentarii