S-a publicat noul regulament pentru Piața Țărănească de la Sala Transilvania

De Ziua Internațională pentru protecția drepturilor consumatorilor, Consiliul Județean Sibiu face public noul proiect de regulament pentru Piața Volantă Transilvania Autentic, local, mai sigur pentru consumatori sunt câteva elemente cheie care au fost avute în vedere în pregătirea sa.
 Conform calendarului comunicat săptămâna trecută de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, privind eforturile de reorganizare a pieței în contextul pregătirilor pentru Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, astăzi pe site-ul Consiliului Județean a fost postat proiectul de regulament pentru a putea fi consultat de publicul interesat. Data de 25 martie e termenul până la care persoanele sau instituțiile interesate pot trimite propuneri de modificare în scris, pe adresa piata.transilvania@cjsibiu.ro. Forma finală a regulamentului va fi adoptată prin hotărâre de consiliu județean la finalul lunii martie.

Regulamentul stabilește condițiile pentru selectarea celor care vând în piață. Ca politică locală de stimulare a dezvoltării economice, prioritate au producătorii din județul Sibiu, operatorii care procesează produse din surse locale cu trasabilitate dovedită, micii întreprinzători care nu au puncte de desfacere proprii. Piața nu exclude producătorii din alte județe, care sunt bineveniți pentru a completa locurile neocupate de producătorii și procesatorii locali. Condiția de bază este autenticitatea produselor, astfel încât consumatorii să aibă siguranța că atunci când cumpără din Piața Volantă Transilvania nu sunt păcăliți.
Noul regulament va intra în vigoare la finalul lunii martie. Regulamentul răspunde principiilor de bază promovate cu ocazia Zilei Internaționale pentru protecția drepturilor consumatorilor: dreptul la satisfacerea nevoilor de bază, dreptul la protecție, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul de a fi auzit, dreptul de a fi educat in calitate de consumator si dreptul la un mediu înconjurător nepoluat. Încurajarea consumului de produse locale contribuie nu numai dezvoltarea economiei județului, ci și la combaterea poluării prin transportarea produselor de la mari distanțe și la încurajarea agriculturii sustenabile. Opinia consumatorului se va face auzită prin implementarea unor modalități de evaluare a gradului de satisfacție în rândul cumpărătorilor din piață.

Comentarii